گوگل، موتور جستجویی پر قدرت است که وب سایت ها را فهرست و رتبه بندی کرده، آن ها را در نتایج جستجوی کاربران نمایش می دهد. از سوی دیگر، روز به روز شرکت ها و صاحبان کسب و کار از طریق وب سایت های خود به فضای اینترنت وارد شده، سعی می کنند با سازگاری خود با گوگل جایگاهی خوب برای دیده شدن در نزد کاربران اینترنت بدست آوردند. این سازگاری با موتورهای جستجو رعایت اصولی است به نام سئو (SEO, Search Engine optimization) که با آن می توان رتبه و جایگاه وب سایت را بهبود داد.
در سال های اخیر با توسعه زیر ساخت های اینترنت در کشور و از سوی دیگر افزایش دانش عمومی، تعداد کاربران اینترنت گسترش پیدا کرده است. از سوی دیگر، توسعه امکانات تلفن های همراه به عنوان یک کامپیوتر کوچک دستی و ارزان شدن آن ها، بر بار ترافیک اینترنت و حضور آنلاین مردم افزوده است. از سوی دیگر شبکه های اجتماعی، موفقیت و توسعه خدمات پرداخت آنلاین در کشور، در ساله های اخیر توانسته است بر افزایش جمعیت حضور آنلاین و اعتبار فضای اینترنت بیافزایند. همه ی این ها در انکار یکدیگر تغییر را برای فضای کسب و کار به ارمغان آورده اند. پایگاهی برای انجام خرید و فروش، آن هم نه به صورت سنتی و حضوری بلکه به طور مجازی.
امروز به علت ترافیک و کمبود وقت مردم ترجیح می دهند که تمام فعالیت های خود را چه در زمینه خدماتی و چه در زمینه خرید و فروش کالا بطور غیر حضوری انجام دهند. مسیری که سایر کشورها حتی در قاره آفریقا در آن قدم گذاشته اند و مردم ما نیز با توجه به امکانات و بستر مناسب تکنولوژی در کشور این مدل کسب و کار را در پی گرفته اند.
فضای اینترنت فواید خود را دارد. در دسترس بودن تقریبا در هر محل جغرافیایی یکی از مهمترین آن هاست. یک وب سایت کسب و کار یا یک فروشگاه آنلاین برای هر کسی در هر جای کره زمین که باشد در دسترس است. این وب سایت می تواند به عنوان یک ابزار بازاریابی معرف کسب و کار شما باشد یا یک ابزار برای خرید و فروش. اما از دید یک کاربر، اینترنت این امکان را فراهم کرده است که تا بتواند تعداد بیشتری کالا و خدمات را جستجو کرده، آن ها را مقایسه کند، نظر بدهد و نظر سایرین بخواند، حتی گاهی در فروم ها مشورت کند، و در نهایت تصمیم گیری و خرید انجام شود.
امروز در بیشتر کشور ها فرآیند خرید از طریق موتورهای جستجو آغاز می شود. به این معنا که، کاربران برای هر نوع کالا و خدماتی، برای هر روش خریدی (چه آنلاین و چه سنتی) ابتدا آن را در موتورهای جستجو بخصوص گوگل جستجو می کنند. این نتایج گوگل است که به عنوان بنر یا تابلوی کسب و کار شما می تواند با کاربر یا مشتری بالقوه اولین ارتباط را برقرار کند. تقریبا در کشور های توسعه یافته 90% فرآیند خرید به این شکل انجام می شود. در کشور ما نیز این جریان وجود دارد و با چشم انداز رشد غیر قابل اجتناب به رشد خود ادامه می دهد.
نقش گوگل در کسب و کار:
جهان کسب و کاری که ما در آن زندگی می کنیم به طور انفجاری در حال تغییر است. کمپانی هایی که 20 سال پیش اصلا وجود خارجی نداشتند، حالا تبدیل به یک ابر قدرت با ایده های عجیب شده اند. گوگل در سال 1998 افتتاح شد. امروز بعد 19 روزی را بدون آن نمی توان سر کرد. گوگل با این شعار کار خود را آغاز کرد، که ما نمی خواهیم یک شرکت معمولی باشیم یا بشویم ما می خواهیم غیر ممکن ها را ممکن کنیم. آنها با این دید وارد دنیای کسب و کار شدند و شاید بد نباشد ما نیز به طرز فکر و عمل آن بیاندیشیم. گوگل امروز دارای بدنه اجتماعی و جایگاه کسب و کار است. از این رو بر همه کسب و کار ها تاثیر می گذارد. اما تاثیر گوگل به شکل است؟
گوگل و مسئول کردن مشتریان:
گوگل بخش جدایی ناپذیر دنیای اطلاعات است. داشتن حجم بی نهایت اطلاعات بدون دسته بندی و مرتب سازی بی ارزش است. هدف گوگل، سازمان دهی اطلاعات و در دسترس قرار دادن آن برای تمام مردم است. یعنی مشتریان به تعداد نا محدودی اطلاعات برای کمک به تصمیم گیری شان دسترسی دارند.
یکی از جاهایی که گوگل در فرآیند خرید به کاربران کمک می کند، در اختیار گذاشتن نظرات سایرین از طریق موتور جستجو است. قبلا اگر کسی از کالا و خدماتی ناراضی بود، این نارضایتی را به دوستان و فامیل خود می گفت و به قول فلیپ کاتلر هر مشتری ناراضی با نه نفر دیگر این نارضایتی خود را در میان می گذارد، اما یک مشتری راضی فقط به یک نفر رضایت خود می گوید. اما امروز در دنیای مدرن، در فضای مجازی، یک مشتری می تواند نظر خود را چه مثبت چه منفی در فضای اینترنت به اشتراک بگذارد. گوگل نیز با فهرست این اطلاعات آن را در اختیار هر کس که آن را جستجو کند، قرار می دهد. بنابراین، گوگل این امکان را برای کاربران یا مشتریان بالقوه فراهم می کند، تا بتوانند درباره کالا و خدمات تحقیق کرده و اطلاعات خود را افزایش دهند. از سوی دیگر گوگل نیز می تواند رفتار کاربران را آنالیز کرده علایق و رفتار ها را نیز پیش بینی کند، تا نتایج جستجو و تبلیغات متناسبی را به آن ها نمایش دهد.
گوگل به عنوان ابزار تبلیغاتی:
تاثیر بزرگ دیگر گوگل بر کسب و کار همان نتایج جستجو است. علیرغم تاثیر جانبی که در بالا گفته شد، گوگل می تواند بر جلب توجه و تبلیغات کسب و کار ها تاثیر بزرگی بگذارد. دلایلی که یک کسب و کار از دید گوگل نادیده می ماند می تواند مختلف باشد. شاید به سادگی آن کسب و کار هیچ وب سایتی نداشته باشد یا اینکه رتبه خوبی در گوگل ندارد که در نتایج مشاهده نمی شود. اینجاست که متخصصان سئو وارد کار می شوند. با انتخاب کلمات کلیدی کسب و کار شما و رعایت اصول سئو می توان یک وب سایت را در نتایج گوگل به صفحه اول و یا حتی رتبه اول رساند. رسیدن به این رتبه به این معناست که کسب و کار شما بیشتر دیده خواهد شد. زیرا بیش از 70% کاربران از صفحه اول گوگل به صفحه بعد نمی روند. و تنها کمتر از 10% کاربران نتایج صفحه سه به بعد را مشاهده می کنند. البته این نوع نمایش بر اساس سئو و به اصطلاح ارگانیک و رایگان است. و ربطی به تبلیغات پرداختی گوگل یا همان Adwords ندارد.